Als het eten niet vanzelf gaat
Twee logopedisten schreven een boek over eet en drinkproblemen bij baby’s.
Door Agnes van Brussel

VELP- Zuigen, slikken, kauwen en drinken. Het is een kwestie van mondmotoriek. Een baby moet het allemaal leren. Helemaal probleemloos gaat het lang niet altijd. Een gespecialiseerde logopediste zoals Eveline Leeuwenburg Grijseels kan daarbij helpen . Zij schreef met haar collega Clairette van der Weerd een praktisch werkboek vol tips om je kind bij de voeding te helpen. Beiden volgden een opleiding in Zwitserland bij Helen Mueller, gericht op het leren eten van kinderen met een hersenbeschadiging. Van der Weerd en Leeuwenburg Grijseels zijn haar methoden breder gaan toepassen.
Het interview met de logopedisten vindt plaats op Kasteel Biljoen, de plek, waar ze samen anderhalf jaar werkten aan hun boek. De echtgenoot van Van der Weerd beheert als zaakwaarnemer het kasteel en zij pendelt tussen Amsterdam en de Veluwezoom, waar ook haar roots liggen als Brummense apothekersdochter
.
Zittend op de antieke stoelen in de ronde torenhoek van de kasteelkamer, vertellen ze over hun vak en roepen af en toe: “niet opschrijven hoor”. Maar na enige aandrang willen ze wel een heilig huisje omschoppen. Over borstvoeding bijvoorbeeld: “Het is verstandig om al in de eerste drie maanden de baby een flesje te geven naast de borstvoeding. Als de borstvoeding goed loopt, zal die echt niet stagneren. De moeder voorkomt daarmee een hoop stress.
Een baby moet echt leren om uit een fles met speen (al dan niet met gekolfde melk) te drinken. Goede kans dat het nog niet lukt als het na zes maanden onvoorbereid moet, wanneer de moeder weer aan het werk gaat.
Het boekje zit vol praktische tips om kinderen met en zonder handicaps stapsgewijs te leren eten en drinken. Het is handig om te weten, hoe het hele proces van zuigen, slikken en eten werkt. “Gaat het om niet willen of niet kunnen? Het is ons vak om dat uit te zoeken,”aldus Van der Weerd.
Op de voorplaat staat Robin, een peuter met een feestmuts met daarop de tekst: “Hoera ik eet”
Na lange tijd sondevoeding hapt hij voor het eerst van een lepel. “Het kost veel geduld maar als het dan lukt geeft het zoveel energie!”

Hoera ik eet, van Eveline Leeuwenburg Grijseels en Clairette van der Weerd,
ISBN 978-90-9023571-4,
Quote: Het is verstandig om al in de eerste drie maanden een flesje te geven naast de borstvoeding.